Afbeelding invoegen
 
Afbeelding invoegen                                                    Afbeelding invoegen
 

Opstelling : Nederland

Cillessen; Veltman, Bruma, Van Dijk (46 Afellay), Blind, Willems (78 Van Aanholt), Clasie (46 Memphis), Klaassen (76 Wijnaldum), Sneijder (37 Sneijder); De Jong (81 Janssen), Promes

 

Opstelling : Frankrijk

Mandanda; Evra, Jallet, Koscielny, Varane; Diarra, Maruidi, Pogba; Giroud, Griezmann, Payet

 

Datum

25-03-2016

Locatie

Amsterdam (Arena)

Tijd

20:45 uur

Aantal toeschouwers

 45.000

Scheidsrechter

Felix Zwayer (D).

Gele kaarten

Oranje: geen

Frankrijk: Matuidi

Rode kaarten

 

Score verloop

0-1 Griezmann (6')
0-2 Giroud (13')
1-2 De Jong (47')
2-2 Afellay (86')
2-3 Matuidi (88')

De eerste wedstrijd van Oranje van 2016 is een feit. Op de eerste officiŽle wedstrijd daar moeten we nog even op wachten tot september. Dan gaat het weer ergens om, uit tegen Zweden.
Maar nu eerst een aantal oefenwedstrijden, en dat heeft dit Nederland elftal hard nodig hoor. Dinsdag in Londen tegen Engeland en nu dus tegen de Franse, thuis in de Amsterdam Arena. Frankrijk krijgen we ook mee te maken in de kwalificatie richting het WK van 2018 in Rusland. Op 10 oktober van dit jaar spelen we weer tegen Frankrijk in de Arena, maar dan is het een stuk belangrijker dan nu.
Overigens stond deze wedstrijd geheel in het teken van het overlijden van Johan Cruijff en ook de aanslagen in Brussel van vorige week dinsdag. Hier sta ik maar niet te lang bij stil, het is allemaal al erg genoeg.

Afbeelding invoegen

Even na 4 uur waren we in Amsterdam. Eerst even naar de Old Bell gegaan, gesproken met wat supporters, daarna eten bij de Arena en ook nog even in het supporters café geweest, waar het dit keer opvallend stil was.


De wedstrijd dan.


Afbeelding invoegen

                                                                                        Afbeelding invoegen

Na eerst een indrukken wekende minuut stilte voor de slachtoffers van de aanslagen in Brussel gingen we dan voor het eerst weer van start in dit nieuwe jaar.


Ik heb niet echt verstand van voetbal, maar ik kan ook wel zien dat dit Nederlands elftal geen topteam is op dit moment. Met de nieuwe tactiek van Blind ging het dan ook in de eerste helft helemaal mis.
Dat was direct al zichtbaar. Eerst haalde Cillissen nog een schot van Payet met moeite uit de hoek, maar na 5 minuten ook een doelpunt tegen. Prachtige vrije trap, al had ik het idee dat de muur en ook Cillissen niet helemaal goed stonden. Dit was overigens de duizendste tegen goal voor Oranje.


In de 13e minuut werkte de defensie van Oranje een hoekschop niet goed weg, waarop Giroud de 0-2 maakte. Einde wedstrijd dacht ik nog, hoop dat het geen afstraffing wordt.

Afbeelding invoegen

De 14e minuut werd de wedstrijd stil gelegd voor een eerbetoon aan Johan Cruijff. Ik minuut lang werd er hard voor hem geklapt.
Daarna ging de wedstrijd verder waar ze gebleven was, met een veel sterker Frankrijk. Griezman Kopte maar net over en Cillissen hield hem nog een keer van scooren af met een redding met zijn voet.

                                                                                        Afbeelding invoegen

Al met al hadden we echt geluk dat het met rust 0-2 bleef.


Na rust een ander Oranje. Blind had wat aanpassingen gedaan en dat werkte. De Fransen kwamen lang niet meer zo goed in hun spel, en kwamen nauwelijks meer bij Jasper in de buurt. Misschien kwam dat ook omdat Luuk de Jong in de 47e minuut er direct 1-2 van had gemaakt. Weliswaar met de hand, maar ach, een beetje geluk moet je hebben.

Afbeelding invoegen             Afbeelding invoegen

Oranje bleef beter de tweede helft. En ik moet je zeggen, dat had ik niet verwacht. Je zag dat Frankrijk graag wilde winnen en de 1-2 wel prima vond. Maar in de 81e minuut zorgde Ibrahim Afellay met een prachtig geplaats schot van net buiten de zestien uit een corner voor 2-2. Toch wel verdiend afgaande op de tweede helft.

Hier op de foto hieronder is die in de maak.

Afbeelding invoegen

Hoe jammer was het dan ook dat Matuidi er 2 minuten later 2-3 van maakte. Overigens een mooie aanval en door de benen van Cillissen heen geschoten. Hiernaast de foto ervan.

                                                                                    Afbeelding invoegen

Maar toch, de tweede helft gaf mij echt een goed gevoel, echt hoopvol. Ik zeg niet dat we gelijk gaan winnen nog in Londen dinsdag, maar toch. Ik kijk uit naar die wedstrijd, ik zal daar ook bij zijn. Kijken of Oranje daar een hele wedstrijd goed kan spelen, dinsdagavond weten we het.


Op de fotopagina nog veel meer fotoís van de wedstrijd die de boeken in gaat als de wedstrijd voor Johan Cruijff.

Afbeelding invoegen